🇳🇴 Da Bobbysocks satte Norge på hodet!

4.mai 1985 var Europas øyne rettet mot Gøteborg. Lill Lindfors ledet Europa gjennom 19 låter som konkurrerte om å vinne Eurovision Song Contest.

Norge startet som land nr 13. Vi hadde aldri vunnet Eurovision tidligere. Ute i Europa var vi mest berømt som det landet som stort sett endte sist, og i verste fall fikk 0 poeng.

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen ville det annerledes.

Bobbysocks møtte på problemer fra de internasjonale dommerne i den norske finalen av Melodi Grand Prix i 1985. De stemte ikke frem Rolf Løvlands`s «La det swinge» som sin vinner. Det var Anita Skorgan sitt bidrag «Karma», som fikk toppscore fra den internasjonale juryen. Det var det norske folk som til slutt sørget for at Bobbysocks representerte Norge i Gøteborg.

Lørdag kveld, 4.mai, stod Bobbysocks klare for å forsvare de norske fargene.

Norge stod i helspenn. For aller første gang var vi tippet som en utfordrer til seieren. Det var ingen som helt trodde på det, mest fordi vi var vant med å komme på en av de siste plassene.

Det var like stor sjanse for at Norge skulle vinne VM i fotball, som at vi skulle klatre helt til topps i Eurovision. Sånn var Norges forhold til Eurovision på denne tiden.

Men det utrolige skjedde! Bobbysocks vant Europa, og «La det swinge» ble den første norske vinneren av Eurovision.

 

 

Seieren skapte gledesrus og jubel her hjemme i Norge, og Bobbysocks ble tatt imot som helter etter seieren. Med «Bobbysjokket» opplevde Norge det ingen hadde trodd på: Det umulige ble mulig!

I løpet av den første uka etter seieren i Eurovision spilte NRK «La det swinge» hele 429 ganger – tilsvarende 20 timer (!) Norge hadde fått sin første seier og «Bobbysjokket» var komplett.

Gleden var enorm! I Oslo danset hundrevis av jublende mennesker etter tv-sendingen, og politiet kunne melde om stor feiring landet over. VG ga ut et eget Grand Prix-nummer og kalte seieren for «Større enn OL-gull». NRK-direktøren proklamerte også med glimt i øyet at «Seieren var det største som hadde hendt Norge siden svartedauden!»

 

bobby2

 

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen kjørte seiersparade fra Svinesund til Oslo dagen etter finalen, i en egen rosa Bobbysocks-cabriolet. 2000 mennesker ventet på Bobbysocks ved grensen, og politikamrene i Østfold sloss om å få eskortere vinnerne inn mot Oslo! I hovedstaden hyllet 3000 fremmøtte de to vinnerne da de ankom Grand Hotel.

Bobbysocks turnerte også rundt om i Europa, på forskjellige tv-show og konserter. «La det swinge» inntok hitlistene i flere land, deriblant Storbritannia. Her fra en konsert i Tyskland med Boney M:

 

bobby3

 

Den internasjonale finalen ble sett av 95 prosent av alle nordmenn over 15 år. Finalen ble også det best likte tv-programmet i Norge i 1985.

Bobbysocks fikk stor suksess i Norge og gjorde det bra på hitlister i flere land i Europa. I Norge samlet turneen «Swinging Tour ’85» hele 250 000 tilskuere. Til og med Stortinget hedret Bobbysocks med Peer Gynt-statuetten,  for å ha bidratt til å gjøre Norge kjent i utlandet. Bobbysocks fikk også juryens hederspris under Spellemannsprisen i 1985.

Hanne Krogh, Elisabeth Andreassen og komponisten Rolf Løvland, hadde sørget for å bringe Eurovison Song Contest til Norge. Året etter ble Eurovision for aller første gang arrangert i Norge. Stedet var Grieghallen i Bergen.

 

dfd778d1d9d53554b839480cc9cb19e3.jpg

 

I 2015 kunne Eurovision Song Contest fylle 60 år, og dette ble markert med eget Eurovision-party i London. BBC inviterte tidligere vinnere, og andre deltakere fra Eurovision. Deriblant vår første Eurovision-vinner Bobbysocks!

30 år etter at de vant i Gøteborg, tok de London med storm!

I dag markerer vi at det er 35 år siden den store festen i Gøteborg.

«La det swinge» er fremdeles en populær låt når den spilles på klubber og diskoteker. Det er en partysang som aldri vil bli glemt.

For alle Eurovision-fans vet hvor de var, da «La det swinge» gikk helt til topps i Eurovision Song Contest…

 

LP-Bobbysocks-Polen-B

 

LA DET SWINGE !

 

Fra en radio strømmer gamle melodier
Og jeg våkner opp og spør meg hva som skjer
Er det bare drøm og fantasier
Når jeg føler at det swinger mer og mer

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

La musikken gå la rytmen aldri stanse
Kan du kjenne at du lever her og nå
Føler du hvor gjerne du vil danse
Oh… og hører du at hjertet slår og slår

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

Føler du hvor gjerne du vil danse
Hører du at hjertet slår og slår
Og slår…

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rockin’
Swinge, la det rollin’
Swinge, la det rock ‘n’ roll

 

bobbysocks-let_it_swing_s_2

 

 

Kommentarer er stengt.

av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: